WebMath är nu fritt för alla att använda!

MrWebMath på YouTube

Alla ska med!

Både de särbegåvade och de som har det tungt i matematik!

För drygt 30 år sedan, 30 nov 1987 och 1 dec 1987, gjorde DN ett två-dagars reportage, ”Alla ska med”, om vår matematikundervisning i Sävar. Kolla de två länkarna.

 • DN 30 nov 1987: Klicka här för att läsa
 • DN 1 dec 1987 Klicka här för att läsa
 • … och "Var blev ni av, ljuva drömmar?”

  Veckan efter reportagen kallades jag ner till skolminister Bengt Göransson. Han blev mycket intresserad av det jag beskrev, och skickade upp sin statssekreterare till Sävar. Nu - tänkte jag - nu händer det jag kämpat för sedan 1980!

  Men icke. Tidsandan och populistiska "frälsarföreläsare" med stöd av den pedagogiska eliten grusade mina och många andra lärares förhoppningar. I DN Debatt 24 aug 2016 skriver prof Jonas Linderoht ”Jag ber om ursäkt för 90-talets pedagogiska idéer”. Vad han glömmer, eller inte känner till, är att den populistiska pedagogiken hade sina rötter i 70-talet, tog fart på 80-talet och blommade ut i full skala på 90-talet. Jag har personligen upplevt hela processen. Min erfarenhet är att ”Det som ligger i tiden”, är omöjligt att stoppa hur verklighetsfrånvänt budskapet än kan te sig.

  Min dröm krossades den gången, men är nu förverkligad efter mer än 20000 timmars arbete. Ett ganska krävande hantverk med mycket snickrande, filande och putsande på detaljer. Via WebMath når jag en mycket stor grupp elever, lärare och föräldrar runt om i Sverige. Min målsättning 1987 var ”Alla ska med”, och jag vet att jag nu verkligen når denna målsättning. Både de duktiga och de svaga får hjälp och stimulans.

  Den fråga som ständigt bör hållas levande är om ”Tidsandan”, nu liksom då, låter högröstade, karismatiska ”frälsare” få genomslag för sina populistiska idéer och leda skolan in på villovägar.

  För min del - då jag hör och läser om olika populistiska infall - brukar jag tänka på vad Torgny Lindgren skriver i ”Dorés bibel”: "Strängt taget är det ju ett hantverk jag ägnat mig åt. Och hantverket är alltid mera krävande än det rena hämningslösa tänkandet….”. Läraryrket är ett krävande hantverk fjärran från hämningslösa populistiska idéer.

  WebMath produceras och ägs av InformationsTeknologi, Sävar AB. Fredrik Westman är produktionsledare och ansvarig utgivare.
  Copyright © InformationsTeknologi Sävar